Puheenjohtajan pörinää

17.11.22 pidettiin Kaakkois-Suomen piirihallitus, missä täydennettiin kansaedustajaehdokkaiden listaa kolmella henkilöllä. Mikkeliin lisättiin naisehdokas pitkien keskustelujen jälkeen. Valituksi tuli Jatta Juhola , joka on Mikkelissä tunnettu kaupunginvaltuuston jäsenenä. Satu Taavitsaista ei otettu ehdokaslistoille ja marraskuun valtuusto myös erotti hänet kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan sekä konserni-ja elinvoimajaoston paikalta.

Kahden erilaisen henkilön voimin aloitetaan vaalikiertueet. Katsotaan mikä on lopputulos ensi kevään aikana. Paljon on ääniä jaossa, miten ne saadaan sitten kohdennettua ehdokkaille, jää nähtäväksi. Myös perussuomalaisilla on ollut riitaisia aikoja Mikkelissä. Miten se vaikuttaa äänestäjiin, silläkin saattaa olla suuri merkitys lopputulokseen.

Mikkelin Työväenyhdistyksen jäsen ja eduskuntaehdokas Jarno Strengell on jo kierrellyt ja ollut esillä niin lehdissä kuin livestudiossa. Hänethän valittiin marraskuun valtuustossa kaupunginhallituksen 1vpj;ksi. Tämä tehtävä tuo vastuuta ja näkyvyyttä. Jarno on sanonut haasteltavana ollessaan, että Mikkelin on käännettävä katse tulevaan. Menneihin ei ole syytä palata.

Joulukuussa on vielä kaupunginvaltuusto koolla ennen vuoden vaihdetta. Uutta kaupungin johtajaa
odotetaan ensivuoden alussa työtehtäviin. Viitasaari muisti Janne Kinnusta lahjoilla ja puheilla hyvin hoidetusta kuntataloudesta ja myös muista ansiokkaista asioista. Meidän entinen kaupunginjohtaja Timo Halonen lähti jo Kainuuseen hoitamaan uutta tehtävää Hyvinvointialueelle. Nyt joulukuun aikana hallintojohtaja Ari Liikanen hoitaa kaupunginjohtajan tehtävää.

Valtio on myös muistanut Mikkelin kaupunkia myöntämällä1,6milj.€ valtiontukea sekä myös 1milj.€ Mikkelin ja Lappeenrannan kaupungeille matkailun tukemiseen. Rahoitus on kertaluonteinen ja jaetaan molempien kesken. Mikkelissä ollaan sitä mieltä ,että se voitaisiin käyttää suoraan tukena lentokentälle. Vielä ei ole tietoa , auttaako hanketuki aidosti Mikkelin taloutta. Energiamaksujen korotukset hirvittävät asukkaita ei pelkästään Mikkelissä vaan koko Suomessa. Meillä korotukset ovat huippuluokkaa kuten esim. vesimaksujen korotus ensivuoden alussa 9€ %.

Kumulatiivinen alijäämä Mikkelissä on tämän vuoden lopussa 37.3milj.€. Talouden päätökset on tehtävä ensi vuonna maaliskuun alussa ja päätöksiä sekä toimenpiteitä on saatava aikaan. Sillä maaliskuuhun mennessä ESE:n olisi tuloutettava kaupungille vesivoimayhtiön Koskienergian osakkeilla kymmeniä miljoonia euroja. Jos kauppa ei onnistu niin sitten kaupungin on myytävä ESEn osakkeita. Näin on valtuustossa asia jo hyväksytty.

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!!!