Puheenjohtajan pörinää

Työväen yhdistyksen jäsen Jarno Strengell valittiin piirin jäsenäänestyksessä kansanedustaja ehdokkaaksi Mikkelistä. Jarno on jo aloittanut kiertämisen ja esiintymisen kentällä. Mikkelin Sosiaalidemokraatit on omassa yhdistyksen kokouksessaan asettanut Jatta Juholan ehdokkaaksi. Jäsenäänestyksessä valittiin 12 ehdokasta ja piirihallitus 17.11.22 lisää vielä kolme ehdokasta. Katsotaan keitä henkilöitä tulee vielä mukaan ehdokkaiksi. Maakuntaa pitää katsoa alueellisesti, kun haetaan kolmelle ehdokkaalle vielä sopivat paikkakunnat.

Mikkelin kaupungin tilanne on todella vaikea talouden osalta. Nykyinen kaupunginjohtaja joutui jättämään tehtävänsä ja hänen tilalleen valittiin Janne Kinnunen Viitasaarelta. Viime valtuusto teki päätöksen talouden tasapainottamisesta. Ensin katsotaan voiko ESE tulouttaa 43milj.€, joka on tällä hetkellä meidän kaupungin alijäämä. Valtuusto linjasi hallituksen esityksen mukaisesti, että alijäämien kimppuun käydään ensisijaisesti Esestä saatavien lisätuloutusten avulla. Jos se ei riitä, Esen vähemmistöosuus voidaan myydä. Kolme päivää valtuuston kokouksen jälkeen vielä nykyinen kaupunginjohtaja esitteli ensi vuoden budjettia ja totesi siinä samalla , että mitään muuta ei ole tehtävissä kuin siirtyä suoraan Esen osittaiseen myyntiin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja yhtyi myös tuohon näkemykseen ja hänen lausuntonsa on ihmetyttänyt monia valtuutettuja. Kuinka äkkiä mielipiteet asioiden suhteen voivatkin kääntyä.

Demarit on ollut sekaisin koko tämän vuoden aja. Erilaiset syytökset puoluetoveria tai tovereita kohtaan ovat sekoittaneet koko poliittisen toiminnan osaltamme. Valtuustoryhmä oli jopa jakaantunut neljään eri ryhmään. Nyt on tapahtunut hieman sulamista ja ollaan yhdessä SDP Mikkelin puolesta ryhmässä. Valtuutettu Satu Taavitsainen on erillään ilman ryhmää. Myös Kunnallisjärjestön toiminta on ollut melkein puoli vuotta kokonaan lamaantunut. Puheenjohtajan vaihdoksen myötä on tullut hieman valoa tunnelin päähän. Aluehallinnon lautakuntapaikat saatiin sovittua. Tässä asiassa kuunneltiin myös kj:n hallitusta ja edustajistoa.

SDP teki kartoituksen puolueosastojen toiminnasta ja tulevaisuuden näkemyksistä vuodelle 2026. Moni puolueosasto arvioi oman toimintakykynsä tulevaisuudessa heikoksi. 266 puolueosastosta, vastasi kyselyyn ja näistä oli 68 sitä mieltä ,että toiminta noiden vuosien aikana on heikko. Ei ole tekijöitä ja pidetään vain pakolliset kokoukset. Yhdistymistä pitäisi miettiä, jotta saataisiin toimintaan aktiivisuutta.

Mistä sitten pitäisi luopua? Onko osastoja liikaa pienellä alueella. Yllättävää myös oli, että Toveri sanan käytöstä pitäisi luopua sekä Vappumarssista ja Työväentaloista. Myöskään keskenään riitely ei kuulu tähän päivään. Paljon oli asiaa ja kysymyksiä joihin on osastojen puheenjohtajat/ hallitus vastannut. Koko esitys pitää osastojen käydä läpi ja katsoa löytyykö sieltä omaan toimitaan jotain uutta.