Puheenjohtajan pörinää

Uusi vuosi ja uudet kujeet, sanotaan ja sehän pitää paikansa meillä täällä Mikkelissä. Iso hanke Mikkelin keskustaan kaatui ”lokkien” takia. Osuuskauppa Suur-Savo vetäytyy Mikkelin Veturitalleilta, lokit voitti Osuuskaupan. Naurulokkien suojelun vaatimat toimenpiteet olisivat nostaneet rakennuskustannuksia liikaa ja tontin käyttö olisi hankaloitunut. Suojellun naurulokkiyhdyskunnan huomioiva asemakaavaluonnos tulisi nostamaan rakennuskustannuksia liikaa ja hankaloittaisi marketin toimintaa alueella. Pilarien varaan rakentaminen ja veturitallien suojelu nosti rakentamisen kustannuksia alkuperäisestä arviosta yli 50 prosenttia. Yllätyksenä tuli myös se, että Väylävirasto edellytti mahdollisen varauksen rakennettavalle kaksoisraiteelle. Tämäkin pienensi aluevarausta parilla hehtaarilla, noin
5,5 hehtaariin. B-suunnitelmaa ei ole, joten rakentaminen tämän osalta raukeaa tähän.
Suuri pettymyshän tämä oli, menetettiin ehkä 50-70 työpaikkaa. Mutta matka jatkuu ja sataman kehittäminen samoin.

Samana päivänä tuli myös ilmoitus siitä, että entinen kansanedustajamme , varameppi sekä nykyisin myös varakansanedustaja SDP:n Satu Taavitsainen on eronnut puolueestamme ja siirtynyt Liike-Nyt puolueeseen. Hän lähtee kansanedustajaehdokkaaksi Liike- Nytin listalta Kaakkois-Suomesta. Hän on profiloitunut poliittisella urallaan vasemmisto -demariksi, joka nyt vaihtaa loikallaan äärioikeiston puolelle. Moni varmaan miettii, miten tähän asiaa suhtautuisi. Äänestäjät tulevassa eduskuntavaalissa tekevät oman johtopäätöksensä tästä loikkauksesta.

Kansanedustajaehdokkaamme ja yhdistyksen jäsen Jarno Strengell jatkaa kampanijointia kiertäen ensiksi Etelä-Savon kunnat ja sen jälkeen laajentaa tutuksi tulemistaan Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Matkaa on paljon , mutta jokainen päivä vie lähemmäksi vaalipäivää 2.4.23. Töitä on tehtävä ja näkyvyyttä saatava aikaiseksi.

Tammikuun kh:n hallituksen kokouksessa käsiteltiin energiaomistusjärjestelyitä. Kokouksesta joutuivat poistumaan käsittelyn ajaksi kaksi hallituksen jäsentä sekä kolme muuta henkilöä. Syynä esteellisyyskysymys heidän osaltaan tämän pykälän kohdalla. Tämähän tarkoittaa , että hallituksen kokoukseen energia asioiden osalta pitää kutsua aina varajäsen paikalle. Toivottavasti hallituksen jäsenten osalta löydetään tähän järkevä ratkaisu. Tämä helpottaisi kokouksen kulkua paremmin siltä osin, kun käsitellään energiaratkaisuja. Tämä kun tulee olemaan meidän alkuvuoden kuumin aihe kaupungissa ja siihen ratkaisuun ei ole enää liikaa aika käytettävissä. Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen joutuu heti ottamaan ohjat käsiinsä ja viemään tämän asian vihdoin eteenpäin ja päätökseen.

Hyvinvointialue eli Eloisa on alkanut toimia vuoden vaihteen jälkeen. Talouden tunnusluvut olivat tämän vuoden osalta miinusmerkkisiä. Valtiovalta ei kuitenkaan tällä hetkellä ole rahallisesti tuomassa helpotusta Itä-Suomeen päin. Yt_- neuvottelut on aloitettu ja joitakin tehtäviä tulla muuttamaan ja samoin tehtävä nimikkeitä. Tänä vuonna keskitytään organisaation ja toimintamallien luomiseen ja yhteensovittamiseen ja käynnistämiseen. Eloisessa on töissä noin 8000 sosiaali-terveys- ja pelastusalan ammattilaista.