Paavo Lipponen: Muistin perustaminen on juhlapäivä

Ajankohtaista

Sodan ja rauhan tietokeskus Muistin perustamiskokouksessa Mikkelissä oli juhlan tuntua. Vuosia valmisteltua hanketta oli käynnistämässä laajat tukijoukot.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen oli aikoinaan avaamassa keskustelua sotahistorian tutkimus- ja näyttelytoiminnan aloittamiseksi. Vuosien valmistelun jälkeen hanke on nyt päätynyt tietokeskuksen perustamiseen.

Muisti kiinnittyy juurevasti Mikkelin ja Suomen historiaan ja toteutuessaan vahvistaa Mikkelin asemaa kulttuuri- ja matkailukaupunkina.

Muisti jatkaa nyt käytännön valmisteluja, hakee valtion budjettirahoitusta ja valmistautuu avaamaan ovensa vuonna 2021.

Lipponen on Muistin tukisäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja. Lipponen kiitteli hanketta, Mikkelin kaupunkia ja valtiovaltaa.

–  TOIMINTA-AJATUS ON VUOSIEN AIKANA KEHITTYNYT VASTAAMAAN TÄMÄN PÄIVÄN TARVETTA. SODAN KOKEMUKSET NÄHDÄÄN LAAJASTI, JA PUHUTAAN SODASTA SELVIYTYMISESTÄ. IHMISTEN JA PERHEIDEN KOKEMUKSET TULEVAT VAHVASTI ESIIN.
–  ENNEN MUUTA NOUSEE KYSYMYS RAUHAN MERKITYKSESTÄ. SODISTA ON SELVITTY.
– MUISTI ON TIETOKESKUKSENA LÖYTÄNYT KONSEPTIN, JOKA VAHVISTAA MIKKELIN KAUPUNGIN ROOLIA SOTIEN AJAN HISTORIAN KERTOJANA.
– MUISTI LUO ALUSTAA MIKKELIN KEHITTYMISELLE KANSALLISEN MUISTIN JA ARKISTOTOIMINNAN KESKUKSENA.
– PERINTEEN ON SÄILYTTÄVÄ. KYSE ON MYÖS KANSALLISEN IDENTITEETIN RAKENTAMISESTA. MEILLÄ SUOMESSA ON NYT TASAPAINOINEN KANSALLINEN IDENTITEETTI.

Muistin tukisäätiön allekirjoittivat perustajina Mikkelin kaupunki, Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur-Savo, Ari Lahti, Länsi-Savo Oy, Paavali Juusten -säätiö, Mikkelin Tyttölyseon seniorit ry, K-ryhmä ja Cosmopolis Oy/Paavo Lipponen.

Säätiön tarkoituksena on sodan ja rauhan tutkimuksen edistäminen sekä Suomen sotiin liittyvän tiedon kokoaminen. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on Timo Halonen.

 

Kommentoi